Psi i zagađena životna sredina

Prema WHO (Svetska zdravstvena organizacija) zagađenje vazduha se definiše kao kontaminacija okoline od strane bilo koje hemijskog, fizičkog ili biološki agensa koji menja prirodne osobine atmosfere.

U mnogim gradovima, zagađenje vazduha je stalan i sve veći problem. Sitne čestice, ugljen-monoksid, ozon, azot-dioksid i sumporni-dioksid su najčešći zagađivači vazduha. Partikule su mali komadi čvrstih ili tekućih materija koji lebde u atmosferi.

Kada hoda na povocu, pas je naravno u blizini tla, često na nivou izduvnih cevi motornih vozila, da i ne spominjemo gasove koji izbijaju iz asvalta i kanalizacije.

Uticaj zagađenja na zdravlje psa je proučavano decenijama, jer se pas smatra važnim čuvarom ljudi. Još 1970. godine, istraživanja su pokazala
da zagađenje ima štetno dejstvo na respiratorni trakt psa. U novije vrijeme, veza između zagađenja i neurodegenerativnih bolesti je i dokazana. 

Psi i zagađena životna sredina

Ona ima štetno dejstvo na središnji nervni sistem ali i na celokupni rad imunološkog sistema. Dokazano je da su brojni disajni problemi i bolesti povezani sa zagađenjem vazduha i oksidativnim stresom i pro-upalnim dejstvom koji izazivaju. Štetne posledice na zdravlje su povezane sa delovanjem slobodnih radikala koji izazivaju promene ćelija i tkiva, zapaljenja i oštećenja DNK.

Izloženost zagađivačima u ranom periodu života će dovesti do promenjenog čula njuha, respiratornih problema, preranog starenja i čak tumora. Osim zagađenja gradske sredine, tempo života, stalna prekomerna stimulacija koja je povezana za urbani način života, a posebno zvučno i svetlosno zagađenje svi imaju negativan efekat a zdravlje i dobrobit mnogih pasa.

Neki od njih dobiju anksioznost vezanu za buku i druge probleme u ponašanju ili psihi, poput prekomernog vokalnog oglašavana, kompulsivnih  poremećaja ili čak, u teškim slučajevima, nemogućnost pasa da ostanu sami.

Urbanizacija je stvarnost koja se neće promeniti. Iako danas imamo povećanu svest o rizicima vezanim uz zagađenje, budućnost izgleda prilično strašno kada je u pitanju vazduh koji psi i ljudi udišu. Ipak, kad god je to moguće, izuzetno je važno ograničiti izlaganje zagađenju i pokušati smanjiti uticaj slobodnih radikala na zdravlje.

Hrane koje su obogaćene  patentiranim kompleksima antioksidanasa su najverovatnije izuzetno blagotvorne. Ovaj patentirani kompleks antioksidanasa, 
kao i EPA-DHA omega-3 masnih kiseline poznatih po svojim anti-upalnim svojstvima je uključen u sastav hrane Royal Canin Urban Life Adult, donoseći dokazane prednosti u borbi protiv štete koju čine slobodni radikali.

Takođe, i celokupan bihejvioristički pristup treba prilagoditi tome da se gradski psi osećaju dobro u svom bučnom okruženju.

Izvor podataka: 

Reif et al (a), 1970). Bauer JE, Responses of dogs to dietary omega3 fatty acids, JAVMA 2007, 231(11):1657-1661. Heaton P et al. “Role of Dietary Antioxidants to Protect against DNA Damage in Adult Dogs.” J. Nutr. 2002 132 (6) (June 1): 1720S-1724