Royal Canin Šetnja odgovornih vlasnika pasa održaće se ove godine šesti put.

KADA ŠETAMO: 15. maj, od 08:30

KUDA ŠETAMO: Trg Nikole Pašića - Bulevar kralja Aleksandra - Beogradska - Trg Slavija - Kralja Milana - Terazije - cilj ispred hotela Moskva
 
BESPLATNO PRIJAVLJIVANJE: royalvet.rs/maraton/
 
POKLONI: Prvih 150 učesnika dobija paket Royal Canin hrane, majicu i olovke-sadnice. Svi naredni učesnici takođe dobijaju poklončiće!
 
||||| MOLIMO VAS da pročitate ceo tekst najave:
 

Za učešće u Royal Canin šetnji odgovornih vlasnika pasa, neophodno je sledeće:

- da pas bude čipovan i vakcinisan protiv besnila
- da pas bude socijalizovan i da dobro podnosi gužvu i buku
- da se pas vodi na povocu
- da pas ima korpu, samo ako spada u kategoriju pasa za koju postoji ta zakonska obaveza
- da se ne dovode ženke u teranju
- da se ponesu higijenske kesice i da se brine o higijeni
- da se ponese voda (i posuda) za pse
Psi sa invaliditetom i stariji psi su dobrodošli. Duž trase nalaze se "pet friendly" kafići u koje vlasnici mogu da se sklone radi odmora, ako njihovi psi ne budu mogli da izdrže čitav put.
Šetnja će se održati u nedelju, 15.05.2022. godine, sa početkom oko 08:30.
Vlasnike pasa pozivamo da dođu ranije, kako bi bili spremni da na vreme krenu u Šetnju sa svojim ljubimcem.
Vlasnici pasa će krenuti u šetnju nakon svih učesnika Trke zadovoljstva u rasporedu dogovorenim sa organizatorom.
Želimo da naglasimo da je važno da šetnja prođe u najboljem redu i da iza nas ulice ostanu čiste. Zalažemo se za čistiji i srećniji Beograd i smatramo da je neophodno da vlasnici pasa budu odgovorni i kada je u pitanju čišćenje izmeta njihovih pasa.

+++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Manifestacija ima za cilj promovisanje skladnog suživota ljudi i životinja u Beogradu, odgovorne brige o kućnim ljubimcima, ljudima, drugim životinjama, životnoj sredini, kao i higijeni grada.

S` obzirom da je Svetska zdravstvena organizacija zvanično objavila da je od 2020. godine depresija postala prva bolest po broju obolelih u svetu i, uzimajući u obzir probleme modernog čoveka koji obuhvataju srčane bolesti, dijabetes i gojaznost, naglašavamo da je upravo šetnja ta aktivnost koja ima povoljan uticaj kako u domenu prevencije, tako i u pogledu olakšavanja simptoma navedenih bolesti i poboljšavanja kvaliteta života ljudi.

Nauka je dokazala da fizička aktivnost, život sa kućnim ljubimcem o kojem se odgovorno brine i dobročinstvo - u velikoj meri utiču na ličnu sreću.

Beogradski maraton i Šetnja odgovornih vlasnika pasa, omogućavaju učesnicima da istovremeno spoje sve tri stvari.

Evropski parlament usvojio je Deklaraciju o odgovornom vlasništvu kućnih ljubimaca krajem 2011. godine, sa ciljem da se u Evropi smanji populacija napuštenih životinja. Ovaj dokument promoviše iste vrednosti i mere za koje se i mi zalažemo: obeležavanje mikročipom, vakcinacija, sterilizacija i socijalizacija pasa i mačaka – dakle sve one obaveze koje vlasnika čine odgovornim prema ljubimcu, ali takođe i okruženju.

U tom smislu, Royal Canin Šetnja odgovornih vlasnika pasa ima i značajnu ulogu u informisanju i edukaciji građana.

Beogradski maraton, najznačajnija tradicionalna, međunarodna, sportska manifestacija u Beogradu, postala je pet friendly 2015. godine i aktivno promoviše skladan suživot čoveka i psa i drugih životinja.

Royal Canin Šetnja odgovornih vlasnika pasa na 35. Beogradskom maratonu biće primer dobre prakse, kako da se svi zajedno odgovorno ponašamo prema životinjama, zaštiti životne sredine i gradu Beogradu.

Procenjuje se da u Beogradu ima oko 200.000 vlasnika kućnih ljubimaca.